Najava: Predavanje Davida Nieborga 17.10.2022. u Zagrebu

lis 6, 2022

Veliko nam je zadovoljstvo najaviti predavanje Davida Nieborga ‘Sljedeći koraci u kulturi, platformama i regulaciji’, koje će se održati 17.listopada 2022. u 18h, u Dvorani F22 Akademije dramskih umjetnosti, Frankopanska 22, Zagreb.

O temi predavanja:

Predavanje će se baviti pitanjem kako konceptualizirati i analizirati moć platformi? Kako bi mogli voditi produktivan razgovor o regulaciji (i regulaciji od strane) platformi, mora biti jasno koja je naša jedinica analize. O čemu govorimo kada govorimo o Facebooku ili o Meta-i? Gdje Google, kao korporativni entitet sa jedne i kao podatkovna infrastruktura sa druge, počinje i završava? Kako bi odgovorio na ova pitanja, David Nieborg će predstaviti glavni okvir knjige, objavljene u koautorstvu sa Thomasom Poellom i Brooke Erin Duffy ‘Platforme i kulturna proizvodnja’ (Polity, 2021.). Knjiga postavlja tri ključne teme koje čine moć institucionalne platforme – tržišta, infrastruktura i upravljanje. Ovi oblici moći omogućuju razgovor o tome kako platforme ograničavaju i omogućavaju kreativnost i rad. U predavanju će se potom raspravljati o novonastalom radu koji nadilazi kulturnu proizvodnju i uključuje razgovore o širim mehanizmima u igri oko ekonomije platformi: konglomeraciji, financijalizaciji, platformizaciji i infrastrukturalizaciji. Ti mehanizmi daju poticaj za raspravu o tome što, koga, gdje i kada regulirati.

Više o knjizi ‘Platforme i kulturna proizvodnja’ na stranici knjige: https://www.platformization.net/

 

O predavaču:

David B. Nieborg je docent na medijskim studijama na Sveučilištu Toronto Scarborough gdje također radi i na diplomskom studiju na Fakultetu informacijskih znanosti. Doktorirao je na Sveučilištu u Amsterdamu te je bio gostujući istraživač na MIT-u, Sveučilištu tehnologije u Queenslandu i na Kineskom sveučilištu u Hong Kongu. David je objavljivao radove o industriji video igara, ekonomiji aplikacija i platformi te o novinarstvu o video igrama u znanstvenim časopisima kao što su New Media & Society, Social Media + Society i Media, Culture and Society. Suautor je knjige ‘Platforme i kulturna proizvodnja’ (Polity, 2021.). Njegov istraživački rad financiran je od strane Sveučilišta u Amsterdamu, Kineskog sveučilišta u Hong Kongu, Istraživačkog vijeća za društvene i humanističke znanosti Kanade (SSHRC), Kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja (CIHR) i Nizozemske organizacije za znanstvena istraživanja (NWO).

Više o predavaču na: https://www.utsc.utoronto.ca/acm/david-nieborg