Poziv na Masterclass predavanje Antoniosa Vlassisa, 25.ožujka 2022., Zagreb&online

ožu 17, 2022

Pozivamo Vas na Masterclass predavanje Antoniosa Vlassisa pod nazivom ‘Online platforme, audiovizualna industrija i upravljanje: lekcije iz revizije Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama’ koje će se održati u hibridnom formatu u Dvorani F22 Akademije dramskih umjetnosti, Frankopanska 22, Zagreb i online 25.ožujka 2022.godine od 17-19h. Prijenos događanja biti će omogućen preko Facebook stranice Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Više o temi Masterclassa:

Brza ekspanzija platformi videa na zahtjev (VOD), kao što su Netflix, Disney Plus, Amazon Prime Video, povezana sa napretkom digitalnog kapitalizma, čini EU Direktivu o audiovizualnim medijskim uslugama (AVMSD) posebno relevantnim slučajem za razumijevanje politike digitalnih medijskih politika. AVMSD uključuje dvije ključne obveze za VOD platformi prema (1) njihovom financijskom doprinosu stvaranju europskog i nacionalnog audio-vizualnog sadržaja i (2) prisutnosti i istaknutosti europskih i nacionalnih audio-vizualnih djela u njihovim online katalozima.

Iz perspektive oblikovanja javnih politika nameću se četiri pitanja: zašto su i kako sudionici uključeni u proces izrade AVMSD-a odlučili predložiti nove obveze za online platforme? Na koji su se način globalne internetske platforme i udruženja audiovizualne industrije bavile europskom javnom intervencijom u digitalnim audiovizualnim uslugama? Koje su stavove nacionalne vlade, kao i Europska komisija i Europski parlament promicale prema novim obvezama za online platforme? U kojoj se mjeri nove AVMSD obveze mogu proširiti na međunarodnoj razini u kontekstu krize Covid-19?

Antonios Vlassis viši je istraživač u Centru za studije međunarodnih odnosa (CEFIR) Sveučilišta u Liègeu i predavač na Odsjeku za političke znanosti Sveučilišta u Liègeu. Doktorirao je političke znanosti na Sveučilištu Bordeaux/Sciences Po Bordeaux (Francuska). U svom istraživačkom i nastavnom radu bavi se područjima međunarodne suradnje, međunarodnom političkom ekonomijom, globalnom kulturnom politikom, kulturnom i medijskom politikom EU-a te kulturnom globalizacijom.

Diskutant predavanja biti će Paško Bilić, IRMO, a Masterclass će moderirati Jaka Primorac, IRMO.

Molimo registrirajte svoj dolazak na sljedećoj poveznici.

Nadamo se da ćete nam se moći pridružiti!